Må jeg være selvstændig nu?

Aske har haft svært ved at flytte til Århus. Han er en Københavnerdreng der, i Askes egne ord, har måtte lære Århus at kende i mangel på bedre ’’I mangel på København.’’ Men det var ikke kun mødet med en fremmed by der gjorde Askes valg om at flytte svært.

’’Der var nogle ting med min familie, og på samme tid skulle min kæreste rejse.’’ siger Aske.

Af Christian Klein

Han er en af de få dygtige, eller heldige, der har klaret optagelsesprøven og er blevet optaget på Danmarks Medie – og Journalisthøjskole. Der er selvfølgelig andre muligheder for at uddanne sig som journalist, muligheder der gør det muligt at blive boende i København, men når man nu engang har det som Aske, har mulighederne sine begrænsninger

’’Dem jeg kender der går på RUC… – Jeg har ikke lyst til at gå på RUC. Der er ikke så meget at sige. Jeg ville ikke gå på SDU for så skulle jeg tidligt op om morgenen og så fik jeg tidligt at vide, at jeg var kommet ind på DMJX og da jeg ikke var sikker på at komme ind på RUC, satte jeg DMJX som 1. prioritet.’’

Der er selvfølgelig også mere almindelige bekymringer, i Askes hoved. Bekymringer der nok findes i langt de fleste tilflyttende københavnere, nå det skal gøres op, om de københavnske pløkker de rykker op, kan plante sig solidt i den jyske muld. Og så er der også ensomt at forlade sit sociale netværk til fordel for en fremmed by.

’’Jamen altså jeg tror hovedsageligt at det at jeg ikke har noget netværk herovre, eller kun et lille netværk. Jeg tror en af de største forskelle er at jeg er blevet konfronteret med mit behov for at være social. Jeg kan huske den første aften jeg var her, der slog det mig pludselig at jeg var alene, at der ikke rigtig var nogle, jeg gad ringe til.  Det synes jeg var hårdt – det gjorde jeg.’’

Og hvem svarer man så når både familien, netværket, og den uddannelsen som skulle kunne lægge grobunden for et velfungerende voksenliv, kalder? Og hvordan forholder man sig til et etisk spørgsmål af så stor en kaliber?

’’Altså jeg synes at jeg har et stort ansvar i og med at jeg lige har lagt min familie og min kæreste ligge i København, og det har jeg tvivlet meget på, om var en god ide, selvom jeg virkelig gerne vil det her. Jeg vil gerne være journalist, selvom der er mange ting, der ikke tiltaler mig. Jeg skal aldrig sidde og skrive nyheder, for EB eller side på en eller anden Facebook side…  Men jeg ved at når jeg har truffet det valg det er, at ændre så meget for mig selv, så står jeg også til ansvar over for mig selv. Jeg bliver nødt til at præsterer, ellers er det jo ligegyldigt at forlade de trygge rammer, hvis ikke jeg benytter mig af den chance, jeg har fået. Jeg tror bare at jeg skal tage imod de nyheder, der er og give den gas og blive klog og være en nar over for de folk, der er strenge.’’

Og hvordan gør man så det? Tjek Askes Århus-Guide: Sådan savner du ikke København.

2943 anslag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *