Designstuderende om dagen, vandal om natten

 

12787067_10153455078525893_1084977762_o

Når natten falder på, og Nikolaj pakker sin taske, er malerpenslen skiftet ud med en spraydåse og bereten med en elefanthue. Lærredet er Koldings toge og tunneller.

Af Christian Klein

 

Altid med maske

Siden midten af 80’erne har Kolding været præget af hiphopkulturens indtog i Danmark,

for med den ankom subkulturen graffiti, og det blev hurtigt populært i Nikolajs omgangskreds. Han malede og signerede sin første væg som 12-årig, men det gav skældud, så han fandt sig en anden identitet – et tag som han kaldte ”INK”.

”INK gik folk jo og snakkede om, det var lidt sjovt, for jeg vidste jo godt, hvem det var.”

I mange år var INK det tag som Nikolaj signerede sine værker med, og det gav ham en følelse af at være spøgelse i egen by. Men trods aliasets anonymitet, ledte det ikke til overmaling af private huse og biler. For når Nikolaj maler, foregår det mest i Koldings graffitidesignerede betontunneller, og på offentlige steder, som er grå og kedelige.

Et af de steder er banegården, hvor DSB’s godstoge holder parkerede. Det er ikke en ufarlig affære at male toge, men for graffitimalere som Nikolaj, der gør det for adrenalin og respekt i miljøet, er togene et kick og en selvkørende reklamesøjle.

Men det foregår i ly af mørket, når hegn kan klatres, og kameraerne ikke kan se.

Siden år 1998 har DSB registreret al graffiti på deres toge, og for Nikolaj har det betydet større påpasselighed. For en identificerbar signatur, som INK, kan nemt søges frem i systemet, og DSB deler oplysninger med kommunen, der undersøger byen, og så kan det hurtigt blive dyrt.

’’En jeg kender blev taget af DSB for at male på et tog, det løb op i 280.000 kr.’’

Derfor maler Nikolaj med maske.

Vo vover intet vinder

Med den store risici kommer der ikke en tilsvarende belønning, men det er heller ikke på grund af penge eller berømthed, at Nikolaj ofrer sin nattesøvn.

’’Du får et adrenalinkick, og når du først har prøvet det én gang, så er du afhængig’’

Men afhængighed er sjældent en god ting, og falder man i på den forkerte nat, kan konsekvenserne være fatale, da de store bøder kan virke livstruende, for unge graffitimalere, som miljøet oftest er præget af. De har sjældent penge til meget andet end maling og bøderne bliver sjældent betalt, og hvis de gør, er det sjældent med rede penge.

’’Der var jo en sag om en der blev opdaget i Kolding. Han havde flere navne, som stod i systemet og stod til omkring 2 millioner i bøde. Han begik selvmord. Andre jeg kender har været nødt til at sælge stoffer.”

Nikolaj mener at kreativitet er en efterspurgt vare, som der ikke er nok af i det danske samfund. Der er til gengæld masser i den rå gadekunst, som kan inspirere ungdommen, og det er vigtigt, for det er sundt at være kreativ.

’’Det er synd, når folk mister lysten, så snart billedkunst er overstået i skolen. Matematik kan du jo altid lære’’

Faktaboks:

Titel: Kend din Graffitilingo og bliv mere kreativ i dag:

12787491_10153455000980893_797419326_o

Et kig på Koldings graffiti:

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *