Er Mølleparken Århus’ svar på Christiania?

En ung mand af somalisk herkomst har siden august været anklaget for besiddelse af Kokain og MDMA samt salg af cannabis i Mølleparken i Århus.

Af Christian Klein

En skoleklasses spørgsmål til anklageren bryder en ellers tungtliggende tavshed i det lumre lille retslokale i Århus byret. Alle rejser sig, og tre skaldede dommere træder ind. På anklagebænken sidder en ung mand iklædt posede khakibukser og en sort dunjakke, og hans forsvarer. Sagen strækker sig over en længere periode, hvor tiltalte flere gange er blevet pågrebet af politiet. Fælles for sagens fem forhold er den tiltaltes besiddelse af euforiserende stoffer, heriblandt små mængder kokain og MDMA, men hovedsageligt hash, som menes at være med intentioner om videresalg.

’’Ingen kram eller highfives’’

Tre vidner, alle politiassistenter fremlægger på skift deres matchende forklaring af hændelserne. Den unge mand er under en koordineret aktion mod hashsalg i Mølleparken blevet anholdt sammen med sine to venner, efter, ifølge politiets forklaring, at have udvist mistænkelig adfærd ved at henvende sig til forbipasserende, der senere er blevet stoppet på vej ud af parken med små mængder hash.

Polititiet har ikke endegyldigt kunne bevise at anklagede ikke kendte de forbipasserende i parken, men fremhæver i vidneforklaringen at:

’’Der var hverken kram eller highfives, da vi observerede dem.’’

Der blev fundet en plade hash på ca. 25 gram få meter fra den anklagede, men betjenten på vidneskranken har ikke set den i hænderne på tiltalte og får sagt til forsvareren at:

’’Dit gæt er ligeså godt som mit.’’

Usikkerheden affører et diskret smil på forsvarerens læber, idet han fremhæver en mangel af upartiske vidner. Men smilet forsvinder, da tredje og sidste vidne erklærer sig sikker. Han har set den tiltalte smide stoffet fra sig få sekunder før anholdelsen.

3/5

Den unge mand erkender sig ikke skyldig i to af de fem forbehold. Han hævder ikke at kende noget til den større mængde hash fundet i mølleparken, men erkender at have været i besiddelse af små mængder, samt kokain og MDMA til eget forbrug, og uddyber at:

’’Jeg kan godt kan lide at fyre den af nogle gange’’

Det andet anklagepunkt, som tiltalte nægter sig skyldig i, omhandler smadringen af en glasflaske på strøget i Århus C, som den tiltalte hårdnakket mener at have tabt ved et uheld modsat politiets forklaring.

Ingen udvisning

Anklageren ønsker tiltalte fængslet ubetinget i 20-30 dage, og dømt for salg af hash, samt overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Forsvareren fremhæver imidlertid lignende sager, hvor gerningsmænd er blevet pågrebet med op til 100 gram hash på Christiania i København og har fået betingede domme på mindre end 14 dages fængsling. Efter forsvarerens udsagn:

’’Er Christiania Københavns svar på Mølleparken.’’

Hvilket i forbindelse med den anklagedes modtagelse af kontanthjælp og ønske om skolegang og hjælp til sit narkoforbrug, fremstilles som formidlende omstændigheder.

Skoleklassen rejser sig tøvende, efter dommeren og hans domsmænd forlader lokalet. 15 minutter efter har anklageren forladt bygningen og dommen er affundet. Et lettet udtryk kommer til syne på den unge mands ansigt, idet dommeren fremsætter at der ikke er grund til udvisning.

Den tiltalte dømmes imidlertid skyldig i alle fem forbehold og idømmes 14 dages betinget fængsel samt et erstatningskrav for sagsomkostningerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *