Flere resistente bakterier kryber frem fra mørket

Der eksisterer endnu ikke bakterier, som er resistente over for bredspektret antibiotika. 

I de senere år er der forekommet et uforsvarligt overforbrug af antibiotika inden for sundhedsvæsenet og fødevareindustrien, mener forsker Hans Jørgen Kolmos. Det betyder, at antibiotika er ved at miste sin effekt på de bakterier, der gør os syge.

Af Christian Klein

Antibiotika ender med at tabe kampen mod de multiresistente bakterier, hvis ikke vi får ændret misbruget af midlet i behandlingssystemet og industrien, mener Ole Davidsen(V), Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og læge.

Hvert gram antibiotika, man bruger, bidrager nemlig til, at der opstår resistente bakterier. Sundhedsvæsenet er imidlertid ikke alene om fejlen, da antibiotika i langt højere grad misbruges af industrien – især i produktionen af fødevarer, hvor penicillinsvin er den største faktor.

Lægemidler bruges uansvarligt

’’Det er jo ikke det, man skal bruge lægemidler til. Lægemidler er noget man skal bruge til syge mennesker og dyr. Det er dybt uansvarligt at basere en hel produktion på brugen af antibiotika,’’ siger professor og forskningsleder i klinisk mikrobiologi på SDU Hans Jørn Kolmos.

Overforbruget vil i værste fald have den effekt, at vi en dag kan dø af simple bakterieinfektioner. Derfor er det ifølge Hans Jørn Kolmos vigtigt, ikke at tage penicillin og andre former for antibiotika i tide og utide, da det udover at skabe resistens ikke kun påvirker de dårlige bakterier i kroppen, men også slår de gode bakterier ihjel.

’’Jo mindre du forstyrrer den fine balance, der er imellem mennesket som vært og alle de gode bakterier, der beskytter mod de fremmede bakterier, jo bedre et forsvar har du på den lange bane,’’ siger Hans Jørgen Kolmos, professor og forskningsleder i klinisk mikrobiologi på SDU.

Verden er fuld af resistente bakterier

Det bliver allerede sværere og sværere, at behandle patienter med bakterielle infektioner. Der er adskillige eksempler på, at patienters naturlige tarmflora er blevet så forstyrret af antibiotika, at man er nødsaget til at behandle dem ved at overføre afføring fra raske patienter også kaldet fæces transplantation.

Men der er håb forude, så længe at vi lærer at begrænse anvendelsen af antibiotika til det absolut mest nødvendige. Vi kan have vores egen niche, hvor problemet med multiresistente bakterier ikke vil kunne vokse sig lige så stort som i andre dele af verden.

’’Man kan godt gå i en verden, hvor man er omgivet af resistente bakterier, hvis man har en beskyttelse over for dem via sine egne gode bakterier. Hvis det beskyttelseslag er intakt, så skal der meget til, for at de dårlige bakterier kan bryde igennem.’’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *